Ostatnio wpadł nam w oko przepis na ciastka z fasoli i postanowiłyśmy go wypróbować, znalazłyśmy go w Internecie. Spodobał nam się, bo to przepis na zdrowe ciacha i dodatkowo dlatego, że bardzo smakują nam wypieki z dodatkiem warzyw. Jednak w tym przypadku nie wystarczyło tylko wymieszać składników i upiec ciastek. Coś było nie tak - masa miała dać się formować w rękach, nasza była całkiem płynna. Miary nie były dokładnie podane, napisane było "dodaj trochę tego, kilka łyżek tego", dlatego trzeba było się trochę nagimnastykować. W końcu ciastka upiekłyśmy i wyszły pyszne, dlatego dzielimy się z Wami przepisem po zmianach. Ale uwaga!! Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, dodaj dużo więcej cukru.
Składniki:
Puszka białej fasoli
2 jajka
6 łyżek płatków owsianych (w wersji bezglutenowej użyj płatków bezglutenowych)
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki brązowego cukru
garść suszonych moreli
garść suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1. Fasolę odcedź i zmiksuj na gładką masę. Suszone owoce drobno pokrój. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź.
2. Jajka utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość). Ubite jajka dodaj do fasoli, wymieszaj. Dorzuć posiekane owoce, rozpuszczoną czekoladę, płatki owsiane i całość dokładnie wymieszaj. Ilość płatków zależy od tego czy masa jest bardzo rzadka, czy nie. Powinna nie spływać od razu z łyżki.
3. Wstaw masę do lodówki na kilka minut. Po wyjęciu nakładaj porcje łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 5-7 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Nasze oceny:
Basia: Idealne ciastka dla osób dbających o linię. Są pyszne, suszone owoce nadają im słodkości, a fasola nie jest wyczuwalna. Moja ocena: 10/10.
Julka: To raczej nie są ciastka w moim stylu ;) Jednak osoby lubiące mniej słodkie wypieki powinny być zadowolone. Moja ocena: 6/10.
Puszka białej fasoli
2 jajka
6 łyżek płatków owsianych (w wersji bezglutenowej użyj płatków bezglutenowych)
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki brązowego cukru
garść suszonych moreli
garść suszonych śliwek
garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1. Fasolę odcedź i zmiksuj na gładką masę. Suszone owoce drobno pokrój. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź.
2. Jajka utrzyj z brązowym cukrem na puszystą masę (powinna podwoić swoją objętość). Ubite jajka dodaj do fasoli, wymieszaj. Dorzuć posiekane owoce, rozpuszczoną czekoladę, płatki owsiane i całość dokładnie wymieszaj. Ilość płatków zależy od tego czy masa jest bardzo rzadka, czy nie. Powinna nie spływać od razu z łyżki.
3. Wstaw masę do lodówki na kilka minut. Po wyjęciu nakładaj porcje łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 5-7 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Nasze oceny:
Basia: Idealne ciastka dla osób dbających o linię. Są pyszne, suszone owoce nadają im słodkości, a fasola nie jest wyczuwalna. Moja ocena: 10/10.
Julka: To raczej nie są ciastka w moim stylu ;) Jednak osoby lubiące mniej słodkie wypieki powinny być zadowolone. Moja ocena: 6/10.
warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu upichcić ciastka z fasoli! :)
OdpowiedzUsuńrobiłam ciasto z fasoli i mi smakowało, więc w ciastkach pewnie też bym się zakochała :)
OdpowiedzUsuńnie lubię jak ktoś podaje nieskładne przepisy..! Ale widzę, że świetnie sobie poradziłyście :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie ;)
Nie wiem czy byłby to deser dla mnie, ale jeśli tylko miałabym okazję spróbować... czemu nie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczka muszą być pyszne :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolowe wypieki! Ale takich ciasteczek jeszcze nie robiłem :D
OdpowiedzUsuń